GARAM MASALA
Variant 1
Ingredienser
20 g kardemumma
frön
20 g kanelstång
7 g svarta
spiskummin frön
3 nypor
muskotblomma
3 nypor muskotnöt
Gör så här:
- Mal de första fyra ingredienserna till ett
fint pulver.
- Tillsätt muskotnöt.
- Blanda och förvara i burk med tättslutande
lock.
Variant 2
Ingredienser
20 g koriander
frön
30 g kanel
60 g pepparkorn
½ tsk malen muskot
60 g spiskummin
frön
30 g kryddnejlika
60 g stora
kardemumma kärnor
Gör så här:
- Rosta koriander och spiskummin separat.
- Skala kardemumman.
- Mal alla kryddorna och förvara i burk med
tättslutande lock.
Variant 3
Ingredienser
20 g koriander
frön
30 g kanel
60 g pepparkorn
½ tsk malen muskot
60 g spiskummin
frön
30 g kryddnejlika
60 g stora
kardemumma kärnor
Gör så här:
- Hetta upp en tjockbottnad stekpanna, dra ner
värmen när den är ordentligt varm och lägg i den svarta kardemumman samt
kanelstängerna. Rör om med träslev i 2 minuter.
- Tillsätt nejlikan samt pepparkornen och
fortsätt röra om i ytterligare 1 minut. Slå av plattan, men fortsätt röra
tills stekpannan har svalnat något. Låt kryddorna svalna.
- Häll de rostade kryddorna i en mixer eller i
en kaffekvarn och mal dem till fint pulver (om kryddblandningen är grov
och trådig så beror det på kardemummakapslarna, sila i så fall pulvret och
släng ut det som fastnar i silen).
- Förvara i en lufttät burk.
Uppdaterad 2011-02-16 L