GARAM MASALA

 

Variant 1

Ingredienser

20 g kardemumma frön
20 g kanelstång
7 g svarta spiskummin frön
3 nypor muskotblomma
3 nypor muskotnöt

 

Gör så här:

  1. Mal de första fyra ingredienserna till ett fint pulver.
  2. Tillsätt muskotnöt.
  3. Blanda och förvara i burk med tättslutande lock.

 

 

Variant 2

Ingredienser

20 g koriander frön
30 g kanel
60 g pepparkorn
½ tsk malen muskot
60 g spiskummin frön
30 g kryddnejlika
60 g stora kardemumma kärnor

 

Gör så här:

  1. Rosta koriander och spiskummin separat.
  2. Skala kardemumman.
  3. Mal alla kryddorna och förvara i burk med tättslutande lock.

 

 

Variant 3

Ingredienser

20 g koriander frön
30 g kanel
60 g pepparkorn
½ tsk malen muskot
60 g spiskummin frön
30 g kryddnejlika
60 g stora kardemumma kärnor

 

Gör så här:

  1. Hetta upp en tjockbottnad stekpanna, dra ner värmen när den är ordentligt varm och lägg i den svarta kardemumman samt kanelstängerna. Rör om med träslev i 2 minuter.
  2. Tillsätt nejlikan samt pepparkornen och fortsätt röra om i ytterligare 1 minut. Slå av plattan, men fortsätt röra tills stekpannan har svalnat något. Låt kryddorna svalna.
  3. Häll de rostade kryddorna i en mixer eller i en kaffekvarn och mal dem till fint pulver (om kryddblandningen är grov och trådig så beror det på kardemummakapslarna, sila i så fall pulvret och släng ut det som fastnar i silen).
  4. Förvara i en lufttät burk.

 

Uppdaterad 2011-02-16 L